Santa Maria del Mar – De kathedraal aan zee

Santa Maria del Mar is een indrukwekkende kerk gelegen midden in het centrum van barcelona. Rondom de kerk liggen allemaal kleine straatjes, dus erg leuk om door deze buurt te wandelen en een kijkje te nemen in deze kerk.

Santa Maria del Mar is een gotische kerk gebouwd tussen 1329 en 1383. Deze kerk is zo speciaal doordat de kerk is gebouwd door mensen en iedereen draagde een steentje bij door geld te doneren en mee te helpen met bouwen. Dit 14de eeuwse gebouw, gebouwd over een periode van 55 jaar en gelegen in de wijk La Ribera.De kerk ontleent haar naam (Maria van de Zee) aan de vele zeemannen die in de 14de eeuw in de wijk La Ribera woonachtig waren.

Santa Maria del Mar kleine mannetje die wat draagt

De elementen van de kerk hebben een grote historie, zoals de hoofddeur is gehuld aan “bastaixos”, zij brachten stenen vanaf het strand en die werden gebruikt voor de bouw. Gedurende jaren heeft de kerk een bond vastgesteld met bewoners van de steden van Catalonië.

Inspiratie voor een boek

Santa Maria del Mar is inspiratie geweest voor vele schrijvers, zoals de schrijver Iledefonso Falcones. Hij schreef het boek ‘La catedral del mar’, al is het wel goed te weten dat het niet het kathedraal van Barcelona is maar eerder een parochiekerk.

Santa María del Mar (II) by kurtxio.

De twee prachtige constructies waren modern maar hadden verschillende betekenissen. Santa Maria del Mar is gebouwd door mensen in een sombere stijl, het ostentatieve kathedraal van Barcelona werd geassocieerd met monarchie, nobiliteit en hoge geestelijken.

Santa Maria del Mar´s voorgevel is gemaakt met vele rechte strepen en het lijkt niet geïnspireerd met veel emotie. Maar toch is het binnenin een unieke constructie, met simpele elementen maar toch is het spectaculair door de grootte.

Bezoeken

Deze kerk bezoeken was een hele leuke ervaring, vooral voor degenen die mooie foto´s willen maken is het een prima plek. Je kunt je uren vermaken met foto´s schieten, met verschillende lichtinvallen en visuele effecten van deze indrukwekkende plek.

Luis

Adres:
Pl. Santa Maria
Barcelona
Tel: +34 93 310 23 90

Kaart:

View Santa Maria del Mar in a larger map

Entreeprijzen:
De toegang is gratis.

Openbaar Vervoer:
Metro: Lijn 4: Jaume I

Openingstijden: Van maandag t/m zondag van 9:00 – 13:30 en van 16:30 tot 20:00

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here